ZELENINA

naposledy aktualizovano 22.3.2005

Milan Ciha

OBSAH

V ZIME

V zimě a na jare je kazda cerstva zelenina velmi vzacna a draha. Pestovani uvedenych druhu je vsak snadne.

RERICHA

V kvetinarstvi nebo specializovane prodejne pro zahradkare kupte semena. Pro vysev pouzijte melkou polystyrenovou misku, ve ktere se prodavaji napriklad klicky lustenin. Polozte do ni vrstvu vaty, bohate navlhcete, prebytecnou vodu slijte a huste vysejte semena na povrch vaty. Nechte stat na svetlem miste a udrzujte vatu vlhkou. Za par dni, kdyz rostlinky dorostou do vysky nekolika centimetru, je co nejnize ostrihejte do pomazanky.

CESNEK

Cesnek bezne dostupny v prodejnach zeleniny rozdelte na jednotlive dilky. Pro rychleni muzete pouzit pouze ty, ktere jsou neporusene (maji vegetacni vrchol i spodni cast s narasenymi korinky). Sazejte huste do nizkych korenacu nebo misek do bezne pudy. Pozor - horni polovinu kazdeho dilku nechte nad urovni pudy! Vyhodou cesneku je, ze po odstrizeni nate dobre obrazi. Pouzijte do polevky.

ZA OKNO

Uvedene druhy nevysevejte - je to pracne a zdlouhave. Kupte si na jare co nejmohutnejsi rostliny a hned po nakupu je presadte do vetsiho korenace. Pudu udrzujte stale vlhkou. Pri sklizni postupujte od kraje keriku, listy odstrihavejte co nejnize. V kvetnu muzete rostliny vysadit do zahrady.

PAZITKA

Pouzijte do pomazanek nebo polevek.

PETRZELKA

Pouzijte na zdobeni chlebicku nebo prilohovych brambor.

NA ZAHRADU

Nejmene narocne jsou listove zeleniny - spokoji se s chudou pudou a stinnym stanovistem.

MANGOLD

Vysevejte v dubnu primo na zahon do hnizd ve sponu 50cm a po vykliceni vyjednotte na jednu rostlinu v kazdem hnizde. Sklizejte postupne olamovanim jednotlivych listu po obvodu keriku co nejnize u zeme (s celym rapikem). Listy lze pouzit syrove a jemne nakrajene do salatu nebo varene a rozmixovane do polevky nebo (ve vetsim mnozstvi) jako prilohu. Rapiky jsou vhodne pro zapekani. Pri dobre ochrane pred zimnimi mrazy (zahrnuti zeminou) preziva pres zimu a na jare (po opatrnem odhrnuti zeme) opet vyrasi a poskytne jeste jarni sklizen v obdobi vysevu dalsi generace.

SALAT LISTOVY

Vysevejte v dubnu (pro prvni sklizen) a v cervenci (pro druhou sklizen) doma do nadob. Pouzijte lehkou pudu, nevysevejte prilis hluboko. Na zahon presazujte po vyvinuti pravych listu do hnizd ve sponu 30cm. Sklizejte postupne olamovanim jednotlivych listu po obvodu keriku co nejnize u zeme. Pouziva se do salatu.


Vytvoreno editorem PowerHTML Jonathana Brownella.