ZELENINA

naposledy aktualizováno 22.3.2005

Milan Číha

OBSAH

V ZIMĚ

V zimě a na jaře je každá čerstvá zelenina velmi vzácná a drahá. Pěstování uvedených druhů je však snadné.

ŘEŘICHA

V květinářství nebo ve specializované zahrádkářské prodejně kupte semena. Pro výsev použijte mělkou polystyrenovou misku, ve které se prodávají například klíčky luštěnin. Položte do ní vrstvu vaty, bohatě navlhčete, přebytečnou vodu slijte a hustě vysejte semena na povrch vaty. Nechte stát na světlém místě a udržujte vatu vlhkou. Za pár dní, když rostlinky dorostou do výšky několika centimetrů, je co nejníže ostříhejte do pomazánky.

ČESNEK

Česnek běžně dostupný v prodejnách zeleniny rozdělte na jednotlivé dílky. Pro rychlení můžete použít pouze ty, které jsou neporušené (mají vegetační vrchol i spodní část s narašenými kořínky). Sázejte hustě do nízkých kořenáčů nebo misek do běžné půdy. Pozor - horní polovinu každého dílku nechte nad úrovní půdy! Výhodou česneku je, že po odstřižení natě dobře obráží. Použijte jej do polévky.

ZA OKNO

Uvedené druhy nevysévejte - je to pracné a zdlouhavé. Kupte si na jaře co nejmohutnější rostliny a hned po nakupu je rozsaďte do většího kořenáče (použijte pouze nejsilnější rostliny - ze slabších udělejte pomazánku). Půdu udržujte stále vlhkou. Při sklizni postupujte od kraje keříku, listy odstříhávejte co nejníže. V květnu můžete rostliny vysadit do zahrady.

PAŽITKA

Použijte ji do pomázánek nebo do polévek.

PETRŽELKA

Použijte ji na zdobení chlebíčků nebo přílohovych brambor.

NA ZAHRADU

Nejméně náročné jsou listové zeleniny - spokojí se s chudou (ale vlhkou!) půdou a stinným stanovištěm.

MANGOLD

Vysévejte v dubnu přímo na záhon do hnízd ve sponu 50cm a po vyklíčeni vyjednoťte na jednu rostlinu v každém hnízdě. Sklízejte postupně olamováním jednotlivých listů po obvodu keříku co nejníže u země (s celým řapíkem). Listy lze použít syrové a jemně nakrájené do salátu nebo vařené a rozmixované do polévky nebo (ve větším mnozství) jako přílohu. Řapíky jsou vhodné pro zapékání. Při dobré ochraně před zimními mrazy (zahrnutí zeminou) přežívá přes zimu a brzy na jare (po opatrném odhrnutí země) opět vyraší a poskytne ještě jarní sklizeň v období výsevu další generace.

SALÁT LISTOVÝ

Vysévejte v dubnu (pro první sklizeň) a v červenci (pro druhou sklizeň) doma do nádob. Použijte lehkou půdu, nevysévejte příliš hluboko. Na stinný záhon přesazujte po vyvinutí pravých listů do hnízd ve sponu 30cm. Sklízejte postupně olamováním jednotlivých listů po obvodu keříku co nejníže u zeme. Používá se do salátů.


Vytvořeno editorem NotePad+ Rogiera Meurse.